keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Smoothiekakkuja

Vuosien ja raskauksien saatossa on vyötärölle jäänyt ei toivottuja kiloja. Asiaa ei auta se että olen huono liikkumaan (sitä omaa lajia ei ole koskaan löytynyt) ja että olen armoton herkkuperse. Rakastan makeaa, tilanteen "vakavuudesta" kertoo se että mitään liian makeaa herkkua en ole vieläkään löytänyt. Nyt kun olen vielä äitiyslomalla ja jääkaapin/herkkukaapin välittömässä läheisyydessä ei ole mikään hyvä tilanne. Aina löytyy joku hyvä tekosyy käydä kaapilla, lapsi vihdoin nukkuu, olen väsynyt, olen ansainnut sen.....tekosyitä on monia. Mutta nyt ystävien yhteispäätöksellä meillä on menossa sokeriton tammikuu (ja siihen kuuluu myös säännöllinen liikuta hyvässä seurassa)!! Olen oikeastaan yllättynyt että kuinka hyvin on mennyt. Aluksi mietin jatkuvasti että nyt kun söisi yhden suklaan tai keksin tai tai tai... Mutta nyt muutaman viikon jälkeen ei enää tee oikeastaan edes mieli. Ja hyvä niin!!
 
"Ongelmaksi" meinasi kuitenkin muodostua keskiviikot eli mammatreffipäivät. Kokoonnumme kotona olevien ystäviemme kanssa vuorotellen toistemme koteihin ja nyyttäri meiningillä tuomme syötävää. No kuinka ollakaan minun vastuulla on yleensä ollut jälkiruoka ja kuinka ollakaan se on ollut jotain erittäin sokerista ja epäterveellistä. No nyt siihen tuli loppu. Ekalla viikolla söimme jugurttipannacottaa (rasvaton ja sokeriton), jos jotain kiinnostaa voin laittaa ohjeen tänne. Viime viikolla jälkkärinä oli hedelmiä ja nyt oli aika saada kakkua kehiin :)
 
Kinuskikissa luki ajatukseni ja julkaisi omassa blogissaan smoothiekakkun ohejeen ja pakkohan sitä oli kokeilla. Koska minulla on jatkuvasti vaikeuksia seurata ohjeita en millään pysynyt kinuskikissan ohjeessa vaan tein siitä oman mukaelman tai oikeastaan kaksi. Ensiksi piti kokeilla että mitä siitä tulee ja toinen sitten meni oikeasti mammatreffeille.
 
Versio 1, mansikka:
 
 
 
- 150g täysjyvä digestivejä
- 1 purkki (a 125g) vauvanhedelmäsosetta (käytin sokeroimatonta bona persikka-päärynä)
 
- 3 banaania
- 500g pakastemansikoita
- tölkki ananaspaloja (mehussa)
- 2dl turkkilaista jugurttia (rasvaa 3,5%)
- 8 liivatetta
- Sitruunan mehu (tai 0,5dl makeuttamatonta appelsiinimehua)
- 2rkl hunajaa
- 1tl kardemummaa
 
Koristeluun esim. tölkkipersikoita (mehussa)
 
Laita 20cm vuokan pohjalle leivinpaperi (pingoita reunojen väliin). Murskaa keksit (ja pähkinät versio 2) ja sekoita sose joukkoon. Painele vuokan pohjalle. On erittäin tahmaista, suosittelen käyttämään apuna esim. leivinpaperi palasta joka hieman helpottaa.
 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (n. 10min).
 
Itse tein monitoimikoneessa, mutta sauvasekoitin tai tehosekoitin käy myös. Valuta ananaksista mehu. Sulata mansikoita hieman mikrossa ettei kone hajoa, saa jäädä kohmeisiksi. Laita kulhoon banaani, mansikat ja ananakset. Sekoita tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon jugurtti, hunaja ja mauste. Kuumenna mehu ja sulata siihen liivatteet josta olet puristellut ylimääräisen veden pois. Sekoita massan joukkoon. Tässä kakussa ei haittaa vaikka ei olisi koskaan onnistunut liivatteen kanssa. Nyt kun kaikki menee tehosekoittimen läpi ei haittaa vaikka on könttistä :)
 
Kaada massa vuokaan. Huom  massaa tulee enemmän kuin vuoka vetää. Itse tarjoilin ylimääräiset lapsille iltapalaksi. Mammatreffeille tein maidottoman version jossa lisäsin liivatteen ennen jugurttia ja otin osan pientä kakkua varten.
 
Anna hyytyä vähintään 3h, mieluiten yön yli.
Koristele haluamallasi tavalla.
 
Versio 2, mustikka-vadelma
 
 
 
-75g cashewpähkinöitä (lioita vedessä että hieman pehmenevät)
-75g täysjyvä digestive keksejä
- 1 purkki (a 125g) vauvanhedelmäsosetta (käytin sokeroimatonta bona persikka-päärynä)
 
 
-3 banaania
- 200g pakastemustikoita
- 250g pakastevadelmia (kotimaisia)
- purkki ananasta (mehussa)
- 1 päärynä
- 1 avocado
- 2,5dl turkkilaista jugurttia
- 9 liivatetta
- ananasmehua
- 2rkl hunajaa
 
Koristeeksi kiiwiä ja persikoita
 
Teko-ohje kuten yllä.
 
 
Digestivekekseissähän on sokeria eli jos haluaa vaihtaa ne johonkin terveellisempään voi pohjan tehdä käyttäen Hipp:n lastenkeksejä joissa ei ole lainkaan lisättyä sokeria :)
 

  
Kakut tekivät kauppansa lapsille ja aikuiselle. Tämä on hyvä vaihtoehto vaikka vauvan ensimmäisiin juhliin :)
 
 
 
 
 
 


4 kommenttia:

  1. Laitas sen jukurtti pannacotta ohje. Täälläkin sokeria yritetään välttää. Tää smoothie kakku menee testaukseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tietenkään muistanut kuvata sitä pannacottaa, mutta pitää tehdä pian uudestaan että saan kuvallisen ohjeen tänne :)

      Poista
  2. Miten oot koonnut noin kauniin kukan tohon päälle :) ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etsin googlella ohjeita/kuvia "persikkakukista", mutta en löytänyt. Päätin sitten itse yrittää. Oli itse asiassa tosi helppo. Persikat valutetaan ja leikataan ohuiksi siivuiksi. Sitten niitä siivuja vaan aletaan asettelemaan aavistuksen limittäin tuolta ulkoreunalta keskelle päin kierros kierrokselta. Minulla oli sellainen pienempi persikka tölkki ja siitä taisi jäädä pari puolikasta käyttämättä.

      Poista

Kiitos kuin ilahdutat minua kommentillasi!