Siirry pääsisältöön

Gluteiiniton leivonta

Esikoisen synttärille pääsin kokeilemaan gluteenitonta leivontaa. Olen kerran tehnyt gluteenittoman kakkun, mutta itse en sitä maistanut. Nyt pääsin siis maistamaan omia tuotoksiani.

Kakkupohjan tein Kinuskikissan mehevän suklaakakupohjan reseptillä. Korvasin vaan vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Aika tiiviin oloinen kakku tuli ja selkeästi olisi kaivannut enemmän kosteutta kun normaali kakku.

Lisäksi tein näitä kookostankoja, joista tuli kyllä palloja, yhteishyvän reseptillä.


Juu, ei todellakaan ollut tämän näköisiä ;)

Suklaiset kookostangot:

  • 50 g margariinia
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kidesokeria
  • 200 g kookoshiutaleita 
  • 200 g suklaata
  • yhden sitruunan raastettu kuori
Sulata rasva. Sekoita munat ja sokeri. Lisää jäähtynyt rasva, kookoshiutaleet ja sitruunankuori. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.

Siirrä taikina pursotinpussiin. Pursota n. 6–7 cm pitkiä tankoja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voit myös ottaa taikinasta nokareita. Jätä leivonnaisten väliin riittävästi tilaa. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla, 12–15 minuuttia tai kunnes leivonnaiset saavat kullanruskean värin.

Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Kasta jäähtyneiden tankojen tai nokareiden päät suklaaseen. Nosta pikkuleivät leivinpaperin päälle ja anna suklaan jähmettyä. Säilytä leivonnaiset tiiviissä kannellisessa rasiassa, jotta ne eivät kuivu. Itse tein nämä päivää aikaisemmin ja dippasin suklaaseen vasta juhlapäivänä.

Lisäksi tajolla oli pikkupizzoja. Niihin tein myös gluteiinittoman pohja ja vielä ihan omasta päästäni ;)Se maistui hyvälle myös omaan suuhun.

Pizzapohjat (GL):
  • 2dl vettä
  • 15g hiivaa
  • 2dl tattarihiutaleita
  • 3dl glut-jauhoseosta
  • suolaa
  • loraus öljyä
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja laita tattarihiutaleet sinne hetkeksi turpoamaan. Sekoita joukkoon muut aineet ja anna taikinan "kohota" hieman. Huomaa, että gluteeniton taikina ei juurikaan kohoa (ihan itse tein huomion ;) ). Lisää mehevyyttää saat pohjaa jos sekoitat joukkoon juustoa tai käytät veden sijasta kermaviiliä. Täytä pohjat haluamallasi täytteellä ja paista 225 astetta n. 15min.

Tässä on vielä hyvä linkki gluteenittomasta leivonnasta.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Daimhalko, ohje by Kinuskikissa

Nämä mun päivitysten aiheet vähän poukkoilee, mutta toivottavasti kestätte. Synttäriteemalla kuitenkin jatketaan, siis omien lasten synttäreiden. Meidän keskimmäisen kanssa käytiin pitkiä keskusteluja siitä että millaisen kakun hän haluaa synttäreilleen. Poika heti ilmoittikin millaista kakkua hän halajaa.....meinaan daim-kakkua. Kerhokaverilla oli ollut synttärit ja hän oli tuonut kerhoon tarjottavaksi kaupan daim-kakkua (mikä kyllä on tosi daim-fanin suuhun tosi hyvää) ja tällaista halusi myös poikani. No, äiti sitten siihen vähän anteeksi pyydellen että kun meillä on tapana ollut se kakku leipoa ihan itse että miten olis joku muu. No asiassa ei päästy puusta pidemmälle ja jätettiin se hautumaan. Mutta kuinkas ollakaan joulupukin tuomasta Kinuskikissa kakkukirjasta löytyi sattumalta pelastava resepti, daimhalko. Reseptin esittely tekstissä kerrottiin että kuinka tämän kakun inspiraationa oli ollut juurikin tuo kaupan daim-kakku. Tämä resepti tupsahti eteen kuin tilauksesta! Sellai…

Banaani-kaurakeksi ilman lisättyä sokeria

Smoothiekakku postauksessa vinkkasin luonnollisesti sokerittomista lastenkekseistä jotka on ollut ihan meidän lemppari keksejä kun pojat ovat olleet pieniä. No kuinkas ollakaan niitä ei enää olekaan Semperin valikoimassa. Tosi harmi, olivat hyvää ja terveellistä naposteltavaa. Meillä ei siis keksejä noin niin kuin muuten napostella, mutta esim reissussa olivat tosi hyviä antaa lapsille kun alkoi meno yltymään ;) Ja siis nimen omaan noita luontaisesti sokerittomia keksejä, normikeksit ainoastaan herkkupäivänä. No nyt kun tuo meidän kuopus alkaa olla sellaisessa iässä että on kiva että saa välillä lahjottua jollain hiljaisuutta niin ärsyttää kun suosikit on poistuneet markkinoilta. FB:n vauvaryhmässä yksi äiti vinkkasi että Hipp:ltä löytyy vastaavia keksejä, mutta valitettavasti ne ei ainakaan toistaiseksi kuulu meidän Prisman valikoimaan. Toinen äiti samaisessa ryhmässä vinkkasi että keksejä voi myös itse leipoa. Hah, ei sitten ollut se ajatus edes käynyt mielessä sitä ennen :D No tu…

Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku

Joitain viikkoja sitten tein syntymäpäiväkakun jonka väliin tuli sipaisu lemoncurdia ja valkosuklaamoussea. Tällä kombolla olen kakkuja tehnyt kyllä aikaisemminkin mutta pakko myöntää että lemoncurd on ollut suoraan kaupan hyllystä. Ei sillä että siinä kaupan (MacKays) on mitään vikaa, mutta kyllä tämä itsetehty pesee sen mennen tullen. Syy miksi ihastuin tähän itsetehty on se että siinä tulee sitruunan kirpeys ja hapokkuus aivan eritavalla esille. Omaan suuhuni tällaiset makean ja kirpeän liitot ovat taivas! Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku (24cm vuoka) - 175g kauratäytekeksejä (vanilja) - 40g voita - 4dl kuohukermaa - 250g mascarponea (myös tavallinen tuorejuusto käy) - 3 valkuaista - 200g valkosuklaata - 4 liivatetta - tilkka maitoa - 3 keltuaista - 2,5dl sokeria (puolet hillosokeria) - 2 sitruunan raastettu kuori - 1,5dl sitruunamehua - 50g  pehmeää voita - 2 liivatetta - tilkka vettä Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Murskaa keksit, sulata voi ja yhdistä ne. Painele v…