Siirry pääsisältöön

Aakkoskakku

Instassa ja Pinterestissä on näkynyt paljon aakkoskakkuja ja numerokakkuja. Kakku on eräänlainen versio nakukakusta, jossa täyte on pursotettu kauniisti kerrosten väliin. Pakkohan sellaista oli päästä kokeilemaan.





Itse päädyin tekemään kakkupohjan porkkanakakusta. Taikina on sama josta teen myös pellillisen porkkanapiirakkaa, mutta tällä kertaa paistoin sen syvässä vuoassa pellin sijaan. Näin sain paksumman levyn joka sain leikattua kahtia. 

Täältä löytyy ohje pohjaan Klik.

Itse tein ensin kirjaimesta kaavan leivinpaperille. Kaavan avulla mittasin minkä kokoisen pohjan tarvitsen. Itse paiston uunipeltiä pienemmässä vuuassa jossa oli korkeat reunat ja puolitin pohjan kahteen kerrokseen. Mutta yhtä hyvin voi paistaa pohjan uunipellillä ja leikata siitä kaksi kerrosta.  Mutta muista tehdä kaava ennen pohjan paistamista. Näin hahmotat kirjaimen koon ja voit päättää missä pohjan paistat. Muista että jos teet pohjasta paksumman, kuten minä. Pitää myös paistoaikaa lisätä. Itse paistoin n.30min. 

Täytteen ja päällisen pursotin Sveitsiläisestä marenkivoikreemistä. Alla resepti:

5 munanvalkuaista
4.5dl sokeria
450g huoneen lämpöistä voita
Appelsiiniaromia muutama tippa

Vatkaa voi ilmavaksi niin että väri muuttuu keltaisesta valkoiseksi. Jos voi on huonosti vatkattu vaikuttaa se kreemin koostumukseen ja makuun. 
Marenkiosa valmistetaan vesihauteen päällä. Kuumenna kattilassa vettä. Mittaa kulhoon (lasi tai metalli) valkuainen ja sokeri. Laita kulho tiiviisti kattilan päälle ja vatkaa sähkövatkaimella kiiltäväksi valkoiseksi vaahdoksi. Vaahto on valmista kun se pitää muotonsa eli saat nostettua pintaa "huippuja" jotka pysyvät siinä. Vesihauteessa ideana on siis se että valkuainen kypsentyy vesihauteen päällä. Valmis valkuaisvaahto vatkataan hyvin jo vaahdotetun voin kanssa. Valmiin kreemin voi maustaa haluamallaan tavalla. Itse maustoin sen muutamalla tipalla appelsiini aromia. Aromin olen ostanut täältä. Tähän käy hyvin myös vanilja-aromi jota saa ihan Prismasta. 
Kreemin pursotusta varten voi valita millaisen pursotuspään (tyllan) itse haluaa. Itselläni oli pyöreä tylla jolla pursotin kreemin. Pursotin ensin pohjan ja nostin sen jääkaappiin jähmettymään. Kun kreemi oli kovettunut, nostin toisen kerroksen siihen päälle. Väliin ripottelin myös pensasmustikoita. Kun toinen kerros oli nostettu päälle pursotin myös sen. Aikataulusyistä nostin kakun yöksi jääkaappiin, porkkanakakkuhan vaan paranee vanhetessa. Pitää vaan muistaa suojata kakku jottei se kuivu. Koristelin kakun vasta ennen tarjoilua.
Koristeluun voi käyttää omaa mielikuvitusta. Tämän tyyppisessä kakussa more is more toimii aina ;) 

Kommentit

  1. Nämä kirjain- ja numerokakut ovat kyllä ihania :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Niin ovatkin ja näissä on vaan taivas rajana :)

      Poista
  2. Oispa ollut kiva nähdä kuva kakusta! Käsitinkö oikein, että puhuit alussa numero/kirjainkakuista joissa on keksipohja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut että kuva puuttui. Palvelu on jostain syystä vähän takkuillut ja puhelimen kautta ei ole kommentteja näkynyt :( . Tämä kakku ei siis ole keksipohjalla vaan porkkanakakkupohjalla tehty.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kuin ilahdutat minua kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaani-kaurakeksi ilman lisättyä sokeria

Smoothiekakku postauksessa vinkkasin luonnollisesti sokerittomista lastenkekseistä jotka on ollut ihan meidän lemppari keksejä kun pojat ovat olleet pieniä. No kuinkas ollakaan niitä ei enää olekaan Semperin valikoimassa. Tosi harmi, olivat hyvää ja terveellistä naposteltavaa. Meillä ei siis keksejä noin niin kuin muuten napostella, mutta esim reissussa olivat tosi hyviä antaa lapsille kun alkoi meno yltymään ;) Ja siis nimen omaan noita luontaisesti sokerittomia keksejä, normikeksit ainoastaan herkkupäivänä. No nyt kun tuo meidän kuopus alkaa olla sellaisessa iässä että on kiva että saa välillä lahjottua jollain hiljaisuutta niin ärsyttää kun suosikit on poistuneet markkinoilta. FB:n vauvaryhmässä yksi äiti vinkkasi että Hipp:ltä löytyy vastaavia keksejä, mutta valitettavasti ne ei ainakaan toistaiseksi kuulu meidän Prisman valikoimaan. Toinen äiti samaisessa ryhmässä vinkkasi että keksejä voi myös itse leipoa. Hah, ei sitten ollut se ajatus edes käynyt mielessä sitä ennen :D No tu

Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku

Joitain viikkoja sitten tein syntymäpäiväkakun jonka väliin tuli sipaisu lemoncurdia ja valkosuklaamoussea. Tällä kombolla olen kakkuja tehnyt kyllä aikaisemminkin mutta pakko myöntää että lemoncurd on ollut suoraan kaupan hyllystä. Ei sillä että siinä kaupan (MacKays) on mitään vikaa, mutta kyllä tämä itsetehty pesee sen mennen tullen. Syy miksi ihastuin tähän itsetehty on se että siinä tulee sitruunan kirpeys ja hapokkuus aivan eritavalla esille. Omaan suuhuni tällaiset makean ja kirpeän liitot ovat taivas! Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku (24cm vuoka) - 175g kauratäytekeksejä (vanilja) - 40g voita - 4dl kuohukermaa - 250g mascarponea (myös tavallinen tuorejuusto käy) - 3 valkuaista - 200g valkosuklaata - 4 liivatetta - tilkka maitoa - 3 keltuaista - 2,5dl sokeria (puolet hillosokeria) - 2 sitruunan raastettu kuori - 1,5dl sitruunamehua - 50g  pehmeää voita - 2 liivatetta - tilkka vettä Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjall

Lakka-kinuskijuustokakku

Kesäkuussa juhlimme kuopuksen syntymäpäiviä. Halusin tarjoilla juhlissa juustokakkua jollain uudella makukombolla. Normaalisti olen miettinyt tarjottavat ennen kauppaan menoa, mutta nyt olin kaupassa vailla ideaa. Onneksi törmäsin rahkahyllyssä Valion lakan makuiseen rahkaan. Siitä alkoivat ideat sinkoilemaan ja syntyi tämä kakku. Lakkakerros: 2 dl kermaa (vispi tai kuohu) 3 prk lakkarahkaa 3 liivatetta Tilkka maitoa ( 1dl lakkahilloa) Kinuskikerros: 4 dl kermaa (vispi tai kuohu) 2 dl kinuskia (käytin kaupan valmista) 200g tuorejuustoa 5 liivatetta Tilkka maitoa (Ruokosokeria maun mukaan) Pohja: 150g Lotus tai Bastogne keksejä 60g voita 1. Sulata voi. 2. Muskaa keksit ja sekoita voisulaan 3. Laita leivipaperi 24cm irtopohjavuokaan ja levitä päälle keksi-voiseos. 4. Tee ensin lakkakerros. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. 5. Vaahdota kerma. 6. Kuumenna maitotilkka mikrossa ja sulata siihen liivatteet. Muista puristella ensin ylimääräiset vedet poi