Siirry pääsisältöön

Omenacurdi




Tässä on tullut tehtailtua erilaisia curdeja oikein urakalla. Noita meidän oman pihan superhappamia omenoita katsellessani tuli mieleen omenacurdi, kai sellaistakin voisi/onnistuisi tehdä? No, kuinkas ollakaan joku muu oli samaan tulokseen tullut,  koska uudessa Koti&Keittiö- lehdessä oli ohje mihinkäs muuhunkaan kuin omenacurdiin. Mikä mahtava sattuma!!

Ohje oli aika lailla sellainen jollaisen olisin tehnyt itsekin, mukaillen muita ohjeita joilla olen curdeja tehnyt. Sokerin määrä oli ohjeessa kuitenkin aika iso (1dl per 100g omenaa). Itse pidän siitä että curdi on mukavan pehmeän kirpeä. Muutin reseptiä enemmän omaan makuun ja tekotapaan sopivaksi, minullehan on täysin mahdotonta valmista reseptiä noudattaa ;) . Ja lisättäköön että myös makuraati piti lopputuloksesta. Mutta jokainen voi sitä sokerimäärää säätää omaan makuun ja ennen kaikkia omiin omenoihin sopivaksi. Meidän omenat ovat tosiaan niin kirpeä lajike että lapsetkaan ei niitä syö ja silti vähempi sokeri riitti.

Omenacurdi:
(n. 6dl valmista curdia)

- 500g omenoita
- 2dl vettä
- 2dl sokeria
- 3rkl sitruunamehua
- 80g voita
- 4 keltuaista

Kuori, puhdista ja paloittele omenat. Mittaa vesi kattilaan ja lisää omenanpalat. Keitä omenat pehmeiksi (n. 10-15min) miedolla lämmöllä kannen alla. Soseuta pehmenneet omenat sauvasekoittimella taisaiseksi soseeksi. Lisää joukkoon sokeri ja voi ja mausta sitruunamehulla ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen vähintään niin että seos on tasaista, n. 10min. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon yksitelle keltuaiset. Jatka kuumentamista ja sekoittamista vielä n. 10- 20min kunnes seos on kunnolla paksuuntunut.

EDIT: Käytin todella tiiviitä ja happamia omenoita, nähtävästi omenan koostumus vaikuttaa curdin paksuuteen. Jos käytät kovin pehmeää omenalajiketta suosittelen vähentämään veden määrää.

Ei liene yllätys että pakastin tämän herkun kakkuja varten sopiviin annoksiin. Mutta olisi kyllä tehnyt mieli syödä se heti. Sopii vaikka rahkan tai jäätelön kaveriksi, nam!!

P.s Jos pidät curdeista ja sinulla on karviaisia vielä käyttämättä, täältä löydät herkullisen karviascurdin.









Kommentit

  1. Ihan mielettömän hyvää 😍😍

    VastaaPoista
  2. Minkä kanssa tästä tulisi hyvä täyte kakkuun? Aivan ihanaa on 😍

    VastaaPoista
  3. Pahoittelut hitaasta vastaamisesta. Tämän makupari on ehdottomasti vanilja tai valkosuklaa. Jommasta kummasta tekisin moussen kakun väliin.

    VastaaPoista
  4. Pahoittelut hitaasta vastaamisesta. Tämän makupari on ehdottomasti vanilja tai valkosuklaa. Jommasta kummasta tekisin moussen kakun väliin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos, kakku on nyt jääkaapissa hyytymässä:)mitä luulet, sopisiko tähän päällysteeksi italialainen marenkikreemi? Jos ei, mitä ehdottaisit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jälleen kerran pahoittelut että vastaaminen kestää. Varmasti sopii marenkivoikreemi :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kuin ilahdutat minua kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaani-kaurakeksi ilman lisättyä sokeria

Smoothiekakku postauksessa vinkkasin luonnollisesti sokerittomista lastenkekseistä jotka on ollut ihan meidän lemppari keksejä kun pojat ovat olleet pieniä. No kuinkas ollakaan niitä ei enää olekaan Semperin valikoimassa. Tosi harmi, olivat hyvää ja terveellistä naposteltavaa. Meillä ei siis keksejä noin niin kuin muuten napostella, mutta esim reissussa olivat tosi hyviä antaa lapsille kun alkoi meno yltymään ;) Ja siis nimen omaan noita luontaisesti sokerittomia keksejä, normikeksit ainoastaan herkkupäivänä. No nyt kun tuo meidän kuopus alkaa olla sellaisessa iässä että on kiva että saa välillä lahjottua jollain hiljaisuutta niin ärsyttää kun suosikit on poistuneet markkinoilta. FB:n vauvaryhmässä yksi äiti vinkkasi että Hipp:ltä löytyy vastaavia keksejä, mutta valitettavasti ne ei ainakaan toistaiseksi kuulu meidän Prisman valikoimaan. Toinen äiti samaisessa ryhmässä vinkkasi että keksejä voi myös itse leipoa. Hah, ei sitten ollut se ajatus edes käynyt mielessä sitä ennen :D No tu

Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku

Joitain viikkoja sitten tein syntymäpäiväkakun jonka väliin tuli sipaisu lemoncurdia ja valkosuklaamoussea. Tällä kombolla olen kakkuja tehnyt kyllä aikaisemminkin mutta pakko myöntää että lemoncurd on ollut suoraan kaupan hyllystä. Ei sillä että siinä kaupan (MacKays) on mitään vikaa, mutta kyllä tämä itsetehty pesee sen mennen tullen. Syy miksi ihastuin tähän itsetehty on se että siinä tulee sitruunan kirpeys ja hapokkuus aivan eritavalla esille. Omaan suuhuni tällaiset makean ja kirpeän liitot ovat taivas! Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku (24cm vuoka) - 175g kauratäytekeksejä (vanilja) - 40g voita - 4dl kuohukermaa - 250g mascarponea (myös tavallinen tuorejuusto käy) - 3 valkuaista - 200g valkosuklaata - 4 liivatetta - tilkka maitoa - 3 keltuaista - 2,5dl sokeria (puolet hillosokeria) - 2 sitruunan raastettu kuori - 1,5dl sitruunamehua - 50g  pehmeää voita - 2 liivatetta - tilkka vettä Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjall

Lakka-kinuskijuustokakku

Kesäkuussa juhlimme kuopuksen syntymäpäiviä. Halusin tarjoilla juhlissa juustokakkua jollain uudella makukombolla. Normaalisti olen miettinyt tarjottavat ennen kauppaan menoa, mutta nyt olin kaupassa vailla ideaa. Onneksi törmäsin rahkahyllyssä Valion lakan makuiseen rahkaan. Siitä alkoivat ideat sinkoilemaan ja syntyi tämä kakku. Lakkakerros: 2 dl kermaa (vispi tai kuohu) 3 prk lakkarahkaa 3 liivatetta Tilkka maitoa ( 1dl lakkahilloa) Kinuskikerros: 4 dl kermaa (vispi tai kuohu) 2 dl kinuskia (käytin kaupan valmista) 200g tuorejuustoa 5 liivatetta Tilkka maitoa (Ruokosokeria maun mukaan) Pohja: 150g Lotus tai Bastogne keksejä 60g voita 1. Sulata voi. 2. Muskaa keksit ja sekoita voisulaan 3. Laita leivipaperi 24cm irtopohjavuokaan ja levitä päälle keksi-voiseos. 4. Tee ensin lakkakerros. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. 5. Vaahdota kerma. 6. Kuumenna maitotilkka mikrossa ja sulata siihen liivatteet. Muista puristella ensin ylimääräiset vedet poi