maanantai 9. marraskuuta 2015

Hyvää isänpäivää- "Naked cake"

Isänpäivä hujahti jo mennä ja kakkupäivitys tulee näin jälkijunassa. Meinasi mennä vähän ohi meidän kakunkin osalta koska sain sen valmiiksi vasta illalla, mutta valmiiksi tuli saatiin syötyä oikean päivän aikana.
 
 
 
Pohja leivottiin meidän eskarilaisen kanssa. Hän luki ohjetta ja mittasi aineet äidin avustuksella. Taidan olla sen verran kontrollifriikki leivonnan suhteen että kovin vapaita käsiä en halua apureille antaa. Meillä noilla isommilla apureilla on yleensä tärkeämpi tehtävä joka on pitää tuo yksivuotias apuri pois äidin jaloista. Jokseenkaan se ei usein onnistu.......
 
 
Eskarilaista lainaten teimme pohjaksi jättimuffinsin. Pohja tehtiin "Syötävän suloiset kuppikakut" kirjassa olleen ohjeen mukaan. Joku kun kyseli taannoin fb:n Leivotaan ryhmässä voiko muffinsiohjeella tehdä kakkupohjaa niin nyt oli tilaisuus kokeilla. Ja vastaus on, kyllä voi! Sain myös tilaisuuden kokeilla viikolla hankkimaani pikkuruista Lidlin irtopohjavuokaa (oli erittäin toimiva).
 
Ylelliset suklaakuppikakut:
(12 kuppikakkua tai kakkupohja 18cm vuokaan)
 
- 3,75dl jauhoja
- 1dl kaakaojauhetta
- 1,5tl leivinjauhetta
- 1tl vaniljasokeria
- 125g huoneenlämpöistä voita
- 2,5dl muscvadosokeria tai tavallista (minulla oli puolet ja puolet)
- 2 munaa
- 1dl maitoa
- 0.5 dl turkkilaista jugurttia ( ranskankermaa tai kermaviiliä)
 
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinan joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi jugurtti.
Paista 175 asteessa. Jos paistat kuppikakkuja niin n. 20-25min ja kakkua n. 45-50min.
 
Itse jätin kakun tarkoituksella (lue en jaksanut enää odottaa ja heräsi ajatus että voiko mudcakeista tehdä täytekakun) keskeltä mutaisen pehmeäksi. Oli muuten tosi hauska idea, toki hieman toi haastetta kakun kasaamiseen. Annoin kakun jäähtyä ja laitoin yöksi jääkaappiin. Seuraavana aamuna leikkasin ja täytin. Täyttövaiheessa käytin apuna vuoan reunoja eli kasasin kakun niiden sisälle. Reunoille laitoin suikaleet leivinpaperia jonka ansiosta ei haittaa vaikka täyte kohottaisi kakun yli vuoan reunojen.
 
Leikkaa kakku kolmeen osaan ja aloita täyttö niin että kakun "kansi" on nyt pohja. Jos kakkuun jää reikä keskelle se ei haittaa. Halutessasi voit peittää se irroittamalla muista kerroksista murua tai pehmeää keskiosaa) . Kostuta kerroksia ennen täytteen laittoa esim. mansikoiden nesteellä, maidolla tai omenamehulla. Muista kostuttaa myös kakun päällimmäiseksi jäävä kerros.
 
Täytteeseen valikoitui miehen suosikki eli mansikat, tosin mansikoita olisi ehkä voinut olla vähän enemmän (nostan siksi ohjeeseen mansikoiden määrää).
 
Mansikkainen mascarponevaahto:
(kahteen väliin 18cm kakkuun)
 
- 2dl kuohukermaa
- 250g mascarponea
- n. 0,75dl sokeria
- 2tl vanijasokeria
- 3 liivatetta
- 3rkl maitoa
- 250g mansikoita (jos pakaste niin sulata ja poista ylimääräinen neste)
 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma, sekoita joukkoon mascarpone ja sokerit. Kuumenna maito ja sulata joukkoon ylimääräisestä vedestä puristellut liivatteet. Kaada täytteen joukkoon kokoajan sekoittaen. Lisää lopuksi mansikat joukkoon ja kääntele sekaisin.
 
Täytä kakku vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään kolmeksi tunniksi mieluiten yön yli.
 
Kakkumaailmassa viime kesän "kuumin" kakku oli nakukakku eli kakku jonka reunoja ei lainkaan päällystetä millään. Minulla kestää aina hetki ennen kuin innostun näistä ideoista ja vasta nyt olen asialle lämmennyt (vähän). Nämä oman katon alle leivotut ovat aina näitä koekappaleita joiden kanssa pääsee kokeilemaan ja nyt siis päätin kokeilla tuota nakumallia. Tämä versio on muuten myös erittäin oivallinen laiskan koristelijan kakku, nopeasti valmista.
 
Päälle kuitenkin päätin valuttaa suklaan ja teinkin sen luotto ohjeellani joka on täältä.
 
Suklaa ganache:
(pienen 18-20cm kakun päälle)
 
- 0,75dl kuohukermaa
- 75g suklaata (tummaa)
- 1rkl glukoosisiirappia
- nokare (1tl) voita
 
Pilko suklaa kulhoon. Kuumenna kerma ja siirappi kattilassa ja ota pois liedeltä ennen kuin kuplii. Kaada seos suklaan päälle ja anna olla hetkisen. Kääntele varovasti suklaa ja kerma sekaisin. Kun suklaa on sulanut, lisää voi ja kun voi on sulanut on seos valmis kaadettavaksi kakun päälle. Kaada varovasti ja käytä levitykseen palettiveistä (tai lusikkaa) apuna. Paletin avulla saat ohjattua suklaan valumaan oikeasta kohdasta. Eikä ole niin helppoa kuin voisi luulla :D
 
 
 
Koristelin kakun pakaste vadelmilla. Ihan villiksi heittäydyin ja laitoin niitä kolme ;)
 
Tällaisella kakulla herkuteltiin meillä ja tämän myötä haluan toivottaa hyvää isänpäivää kaikille asianosaisille!!
 
 
 
 
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kuin ilahdutat minua kommentillasi!