perjantai 28. marraskuuta 2014

Saaristolaisleipä- Nauvon limppu

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös tällä. Saaristolaisleivän ja Nauvon limpun lisäksi meillä puhutaan myös mallasleivästä. Sen nimityksen on keskimmäinen bongannut rakkaasta Tatu ja Patu kirjasta Syömään (suosittelen!!! siis kirjaa ) Aluksi innostuin tekemään  tätä leipää jouluksi, mutta nyt sitä syödään läpi vuoden niin herkullista se on.
 


1l piimää
75g hiivaa
3dl siirappia
3dl kaljamaltaita
3dl vehnäleseitä
3dl ruisjauhoja
1dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
1rkl suolaa
10dl vehnäjauhoja
Voiteluun: siirappivettä
 
Lämmitä piimä mikrossa (ota piimä hyvissä ajoin huoneen lämpöön) ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon myös siirappi, maltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja lopuksi vehnäjauhot. Taikinan kuuluu olla löysää, joten älä ihmettele. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi (n. 1½ tuntia). Voitele kolme litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin. Paista leipiä uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 1,5tuntia. Tässä vaiheessa voitele leivän pinta siirappivedellä. Jatka paistamista vielä 30min. Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään. Leivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä. Säilyvät parhaiten jääkaapissa.

3 kommenttia:

  1. Täytyypä kokeilla Jouluksi T: Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa kokeilla :) Ja varoituksen sananen. Kannattaa tehdä sellainen määrä että ei haittaa jos joku syö ennen joulupäivällistä :D Tää meinaan häviää meillä sellaista vauhtia että on pakko piilottaa :D

      Poista
  2. Täytyypä taas alkaa suunnitella joululeipien tekoa :)

    VastaaPoista

Kiitos kuin ilahdutat minua kommentillasi!