Siirry pääsisältöön

Vaahtokarkkeja

Meille tupsahti kotiin näytenumero Mondon Ruoka&Matka lehdestä. Yhden numeron perusteella voin kyllä lämpimästi suositella, lehdestä löytyi paljon mielenkiitoisia artikkeleita. Voin melkein sanoa että luin sen kannesta kanteen. Olen oikein odotellut lehtimyyjän soittoa tästä lehdestä, mutta ei ole kuulunut.

Lehdessä oli paljon testaamisen arvoisia reseptejä ja muutama pääsikin heti kokeiluun. Tänne voi postata mun makeimmasta kokeilusta eli vaahtokarkeista. Mun piti tehdä näitä jo esikoisen synttäreille, mutta vuorokaudesta loppui tunnit kesken. No onneksi seuraava tilaisuus oli heti miten perään ja pikku-veikka sai näitä omiin juhliinsa.



Vaniljavaahtokarkit (n 60 palaa):

- 1 vaniljatanko
- 1dl vettä
- 200g sokeria
- 2 rkl hunajaa
- 7 liivatelehteä
- 3 munanvalkuaista
-0,5dl tomusokeria (päälle)
- 0,5dl maissitärkkelystä (päälle)

1. Halkaise vanijatanko ja kaavi siemenet kattilaan. Lisää vesi, sokeri ja hunaja. Laita sokeriliemi kiehumaan liedelle miedolle lämmölle. Käytä lämpömittaria liemen lämpötilan mittaamiseen. Itse käytin digitaalista "kinkkumittaria" jonka näytön saa kätevästi mangneetilla kiinni rosterihuuvaan.

2. Laita liivatteet kylmään veteeen likoamaa. Erottele valkuaiset kulhoon.

3. Kun sokeriliemi on noin 100-asteista, ala vatkata valkuaisia kovaksi vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi. Laita kattilaan 1dl vettä ja sulata liivatteet miedolla lämmöllä.

4. Kun sokeriliemi on 127-asteista, kaada se ohuena norona valkuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada myös liivate kulhoon ohuena norona ja sekoita noin 5min, kunnes vaahto muuttuu kiinteäksi ja sakeaksi. Huom. mitä napakampi vaahto sitä paremmin pitävät muotonsa.

5. Levitä tomusokeri ja maissitärkkelys leivinpaperille (käytä apuna siivilää tai jauhosihtiä). Laita massa pursotinpussiin ja leikkaa pussin kärjestä pari senttiä pois. Pursota massa leivinpaperille pötköksi. Anna jäähtyä huoneen lämmössä.

6. Ripottele pötköjen päälle tomusokeria. Paloittele jäähtyneet tangot veitsellä haluamasi kokoiseksi paloiksi. Säilytä kannellisessa astiassa.

Ihan täysin pyöreitä noista ei tullut, mutta jos sitten seuraavalla kerralla.

Kommentit

  1. Oi kuinka herkullisia. Oliko helppo tehdä ja oliko maku kuinka erilainen kuin kaupastaostetuissa. eli oliko vaivan väärti?

    VastaaPoista
  2. Oli ihan kohtuullisen helppo tehdä. Eivät maistuneet yhtään kaupan vaahtokarkeille, olivat kuulemma parempia..?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kuin ilahdutat minua kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaani-kaurakeksi ilman lisättyä sokeria

Smoothiekakku postauksessa vinkkasin luonnollisesti sokerittomista lastenkekseistä jotka on ollut ihan meidän lemppari keksejä kun pojat ovat olleet pieniä. No kuinkas ollakaan niitä ei enää olekaan Semperin valikoimassa. Tosi harmi, olivat hyvää ja terveellistä naposteltavaa. Meillä ei siis keksejä noin niin kuin muuten napostella, mutta esim reissussa olivat tosi hyviä antaa lapsille kun alkoi meno yltymään ;) Ja siis nimen omaan noita luontaisesti sokerittomia keksejä, normikeksit ainoastaan herkkupäivänä. No nyt kun tuo meidän kuopus alkaa olla sellaisessa iässä että on kiva että saa välillä lahjottua jollain hiljaisuutta niin ärsyttää kun suosikit on poistuneet markkinoilta. FB:n vauvaryhmässä yksi äiti vinkkasi että Hipp:ltä löytyy vastaavia keksejä, mutta valitettavasti ne ei ainakaan toistaiseksi kuulu meidän Prisman valikoimaan. Toinen äiti samaisessa ryhmässä vinkkasi että keksejä voi myös itse leipoa. Hah, ei sitten ollut se ajatus edes käynyt mielessä sitä ennen :D No tu

Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku

Joitain viikkoja sitten tein syntymäpäiväkakun jonka väliin tuli sipaisu lemoncurdia ja valkosuklaamoussea. Tällä kombolla olen kakkuja tehnyt kyllä aikaisemminkin mutta pakko myöntää että lemoncurd on ollut suoraan kaupan hyllystä. Ei sillä että siinä kaupan (MacKays) on mitään vikaa, mutta kyllä tämä itsetehty pesee sen mennen tullen. Syy miksi ihastuin tähän itsetehty on se että siinä tulee sitruunan kirpeys ja hapokkuus aivan eritavalla esille. Omaan suuhuni tällaiset makean ja kirpeän liitot ovat taivas! Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku (24cm vuoka) - 175g kauratäytekeksejä (vanilja) - 40g voita - 4dl kuohukermaa - 250g mascarponea (myös tavallinen tuorejuusto käy) - 3 valkuaista - 200g valkosuklaata - 4 liivatetta - tilkka maitoa - 3 keltuaista - 2,5dl sokeria (puolet hillosokeria) - 2 sitruunan raastettu kuori - 1,5dl sitruunamehua - 50g  pehmeää voita - 2 liivatetta - tilkka vettä Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjall

Raparpericurd-valkosuklaajuustokakku

Tuli vähän noottia siitä että blogissa on ollut hiljaiseloa ;) Pakko oli siis ottaa härkää sarvista ja kirjoittaa tänne jotain. Täytekakut laahaa edelleen vuoden jäljessä mutta jos jotain muuta kirjoitan ettei tartte siihen sumaan koskea. Olen ollut ihan ällikällä lyöry siitä että kuinka suureen suosioon on  lemoncurd-valkosuklaajuustokakku  noussut. On ollut erittäin häkellyttävää nähdä muiden kuvia ja kehuja tuosta kakusta, kiitos siis siitä teille ihanat lukijani.  Koska rakastan curdeja ja olen aikaisemmin jo tehnyt raparpericurdia ja käyttänyt sitä kakun täytteessä niin pakkohan siitä oli tehdä myös kakku. Tässä siis lemoncurd-kakun "serkku" raparpericurd-kakku. Raparperi-valkosuklaajuustokakku: (24cm vuoka) -175g kauratäytekeksejä (vanilja) - 40g voita - 4dl kuohukermaa - 250g mascarponea (myös tavallinen tuorejuusto käy) - 3 valkuaista - 250g valkosuklaata - 4 liivatetta - tilkka maitoa -400g raparperin varsia pieninä palloina - 1 dl sokeria