Meidän nuorimmainen täytti kesäkuussa kaksi vuotta mutta juhlia päästiin viettämään vasta heinäkuun puolella. Kovasti ajattelin että heinäkuu ajankohtana takaa juhliin kauniin ilman mutta toisin kävi. Vettä satoin koko juhlien ajan, kun viimeiset vieraat lähtivät alkoi aurinko paistamaan.
No tarjolla oli kuitenkin kesäisiä herkkuja. Ja mikä sen parempaa kesäherkkua kuin Brita-kakku tuoreilla marjoilla. Tässä pohja oli hieman erilainen kun aikaisemmin tekemässäni Brita-kakussa täällä ja tällä kertaa kakku on täysin gluteeniton.
Ystäväni on bongannut tämän ohjeen ja vinkannut minulle. Alkuperäisen löydät täältä. Ohje hieman poikkeaa alkuperäisestä.
Britakakku:
(puoli pellillistä)
Pohja:
- 150g voita (tai margariinia)
- 1dl sokeria
- 1tl vaniljasokeria
- 3 keltuaista
- 2dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai tai Semper Fin mix)
- 2tl leivinjauhetta
-1dl maitoa
Marenki:
-3 valkuaista
- 1,5dl sokeria
Täyte:
- 4dl kermaa
- 250g rahkaa
- sokeria oman maun mukaan
- 1tl vaniljasokeria
Raparpericurdi:
-200g raparperin varsia pieninä palloina
- 0,5 dl sokeria
- 1rkl vettä
- 2munan keltuaista
- 15g voita
- 0,5 dl sokeria
- 1rkl vettä
- 2munan keltuaista
- 15g voita
Päälle ja väliin valitsemiasi marjoja tai hedelmiä. Itse käytin vadelmia, pensasmustikoita ja kirsikoita.
Aloita valmistamalla raparpericurd. Paras olisi valmistaa se jo edellisenä iltana jotta se saa rauhassa jäähtyä ja tekeytyä. Kuori ja pilko raparperit kattilaan ja mittaa joukkoon vesi ja sokeri. Anna kiehua pienellä lämmöllä niin kauan että raparperit ovat pehmenneet. Kun raparperit ovat pehmenneet anna jäähtyä ja soseuta sauvasekottimella. Kaada sose takaisin kattilaan ja vispaa joukkoon keltuaiset. Seoita seosta niin kauan että se saostuu ja paksuuntuu hitusen. Sekoita vielä joukkoon voi, curdi on valmis kun voi on sulannut joukkoon.
Aloita valmistamalla raparpericurd. Paras olisi valmistaa se jo edellisenä iltana jotta se saa rauhassa jäähtyä ja tekeytyä. Kuori ja pilko raparperit kattilaan ja mittaa joukkoon vesi ja sokeri. Anna kiehua pienellä lämmöllä niin kauan että raparperit ovat pehmenneet. Kun raparperit ovat pehmenneet anna jäähtyä ja soseuta sauvasekottimella. Kaada sose takaisin kattilaan ja vispaa joukkoon keltuaiset. Seoita seosta niin kauan että se saostuu ja paksuuntuu hitusen. Sekoita vielä joukkoon voi, curdi on valmis kun voi on sulannut joukkoon.
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaten voi-sokerivaahtoon. Mittaa kuivat aineet erikseen ja sekoita taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
Levitä taikina leivinpaperille ohueksi levyksi (n. 25x30cm). Taikinan määrä tuntuu vähäiseltä, mutta kyllä se riittää.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (huom. jotta saat valkuaiset vaahtoutumaan kunnolla pitää kulhon olla täysin kuiva, puhdas ja rasvaton eikä valkuaisen joukossa saa olla yhtään keltuaista). Lisää joukkoon sokeri vähitelleen, koko ajan vatkaten.
Levitä marenki seos pohjan päälle aaltoilevaksi kerrokseksi. Paista pohjaa 175 astetta n. 20min kunnes marenki on saanut kauniin värin. Jäähdytä pohja ja tee täyte.
Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka ja mausta sokereilla.
Kun pohja on jäähtynyt leikkaa se kahteen tai kolmeen osaan ja siirrä lastojen avulla halumallesi tarjoilualustalle. Levitä pohjan päälle haluamasi määrä curdia , osa kerma-rahkavaahdosta ja marjoista. Nosta toinen kerros päälle ja levitä siihen loput vaahdot ja koristele marjoilla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kuin ilahdutat minua kommentillasi!