Siirry pääsisältöön

Brita-kakku raparpericurdilla (Gluteeniton)

Meidän nuorimmainen täytti kesäkuussa kaksi vuotta mutta juhlia päästiin viettämään vasta heinäkuun puolella. Kovasti ajattelin että heinäkuu ajankohtana takaa juhliin kauniin ilman mutta toisin kävi. Vettä satoin koko juhlien ajan, kun viimeiset vieraat lähtivät alkoi aurinko paistamaan.

No tarjolla oli kuitenkin kesäisiä herkkuja. Ja mikä sen parempaa kesäherkkua kuin Brita-kakku tuoreilla marjoilla. Tässä pohja oli hieman erilainen kun aikaisemmin tekemässäni Brita-kakussa täällä ja tällä kertaa kakku on täysin gluteeniton.



Ystäväni on bongannut tämän ohjeen ja vinkannut minulle. Alkuperäisen löydät täältä. Ohje hieman poikkeaa alkuperäisestä.

Britakakku:
(puoli pellillistä)

Pohja:
- 150g voita (tai margariinia)
- 1dl sokeria
- 1tl vaniljasokeria
- 3 keltuaista
- 2dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai tai Semper Fin mix)
- 2tl leivinjauhetta
-1dl maitoa

Marenki:

-3 valkuaista
- 1,5dl sokeria

Täyte:

- 4dl kermaa
- 250g rahkaa
- sokeria oman maun mukaan
- 1tl vaniljasokeria

Raparpericurdi:
-200g raparperin varsia pieninä palloina
- 0,5 dl sokeria
- 1rkl vettä
- 2munan keltuaista
- 15g voita


Päälle ja väliin valitsemiasi marjoja tai hedelmiä. Itse käytin vadelmia, pensasmustikoita ja kirsikoita.

Aloita valmistamalla raparpericurd. Paras olisi valmistaa se jo edellisenä iltana jotta se saa rauhassa jäähtyä ja tekeytyä. Kuori ja pilko raparperit kattilaan ja mittaa joukkoon vesi ja sokeri. Anna kiehua pienellä lämmöllä niin kauan että raparperit ovat pehmenneet. Kun raparperit ovat pehmenneet anna jäähtyä ja soseuta sauvasekottimella. Kaada sose takaisin kattilaan ja vispaa joukkoon keltuaiset. Seoita seosta niin kauan että se saostuu ja paksuuntuu hitusen. Sekoita vielä joukkoon voi, curdi on valmis kun voi on sulannut joukkoon.

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaten voi-sokerivaahtoon. Mittaa kuivat aineet erikseen ja sekoita taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

Levitä taikina leivinpaperille ohueksi levyksi (n. 25x30cm). Taikinan määrä tuntuu vähäiseltä, mutta kyllä se riittää.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (huom. jotta saat valkuaiset vaahtoutumaan kunnolla pitää kulhon olla täysin kuiva, puhdas ja rasvaton eikä valkuaisen joukossa saa olla yhtään keltuaista). Lisää joukkoon sokeri vähitelleen, koko ajan vatkaten.

Levitä marenki seos pohjan päälle aaltoilevaksi kerrokseksi. Paista pohjaa 175 astetta n. 20min kunnes marenki on saanut kauniin värin. Jäähdytä pohja ja tee täyte.

Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka ja mausta sokereilla.


Kun pohja on jäähtynyt leikkaa se kahteen tai kolmeen osaan ja siirrä lastojen avulla halumallesi tarjoilualustalle. Levitä pohjan päälle haluamasi määrä curdia , osa kerma-rahkavaahdosta ja marjoista. Nosta toinen kerros päälle ja levitä siihen loput vaahdot ja koristele marjoilla.












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaani-kaurakeksi ilman lisättyä sokeria

Smoothiekakku postauksessa vinkkasin luonnollisesti sokerittomista lastenkekseistä jotka on ollut ihan meidän lemppari keksejä kun pojat ovat olleet pieniä. No kuinkas ollakaan niitä ei enää olekaan Semperin valikoimassa. Tosi harmi, olivat hyvää ja terveellistä naposteltavaa. Meillä ei siis keksejä noin niin kuin muuten napostella, mutta esim reissussa olivat tosi hyviä antaa lapsille kun alkoi meno yltymään ;) Ja siis nimen omaan noita luontaisesti sokerittomia keksejä, normikeksit ainoastaan herkkupäivänä. No nyt kun tuo meidän kuopus alkaa olla sellaisessa iässä että on kiva että saa välillä lahjottua jollain hiljaisuutta niin ärsyttää kun suosikit on poistuneet markkinoilta. FB:n vauvaryhmässä yksi äiti vinkkasi että Hipp:ltä löytyy vastaavia keksejä, mutta valitettavasti ne ei ainakaan toistaiseksi kuulu meidän Prisman valikoimaan. Toinen äiti samaisessa ryhmässä vinkkasi että keksejä voi myös itse leipoa. Hah, ei sitten ollut se ajatus edes käynyt mielessä sitä ennen :D No tu

Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku

Joitain viikkoja sitten tein syntymäpäiväkakun jonka väliin tuli sipaisu lemoncurdia ja valkosuklaamoussea. Tällä kombolla olen kakkuja tehnyt kyllä aikaisemminkin mutta pakko myöntää että lemoncurd on ollut suoraan kaupan hyllystä. Ei sillä että siinä kaupan (MacKays) on mitään vikaa, mutta kyllä tämä itsetehty pesee sen mennen tullen. Syy miksi ihastuin tähän itsetehty on se että siinä tulee sitruunan kirpeys ja hapokkuus aivan eritavalla esille. Omaan suuhuni tällaiset makean ja kirpeän liitot ovat taivas! Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku (24cm vuoka) - 175g kauratäytekeksejä (vanilja) - 40g voita - 4dl kuohukermaa - 250g mascarponea (myös tavallinen tuorejuusto käy) - 3 valkuaista - 200g valkosuklaata - 4 liivatetta - tilkka maitoa - 3 keltuaista - 2,5dl sokeria (puolet hillosokeria) - 2 sitruunan raastettu kuori - 1,5dl sitruunamehua - 50g  pehmeää voita - 2 liivatetta - tilkka vettä Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjall

Raparpericurd-valkosuklaajuustokakku

Tuli vähän noottia siitä että blogissa on ollut hiljaiseloa ;) Pakko oli siis ottaa härkää sarvista ja kirjoittaa tänne jotain. Täytekakut laahaa edelleen vuoden jäljessä mutta jos jotain muuta kirjoitan ettei tartte siihen sumaan koskea. Olen ollut ihan ällikällä lyöry siitä että kuinka suureen suosioon on  lemoncurd-valkosuklaajuustokakku  noussut. On ollut erittäin häkellyttävää nähdä muiden kuvia ja kehuja tuosta kakusta, kiitos siis siitä teille ihanat lukijani.  Koska rakastan curdeja ja olen aikaisemmin jo tehnyt raparpericurdia ja käyttänyt sitä kakun täytteessä niin pakkohan siitä oli tehdä myös kakku. Tässä siis lemoncurd-kakun "serkku" raparpericurd-kakku. Raparperi-valkosuklaajuustokakku: (24cm vuoka) -175g kauratäytekeksejä (vanilja) - 40g voita - 4dl kuohukermaa - 250g mascarponea (myös tavallinen tuorejuusto käy) - 3 valkuaista - 250g valkosuklaata - 4 liivatetta - tilkka maitoa -400g raparperin varsia pieninä palloina - 1 dl sokeria