maanantai 19. helmikuuta 2018

Aakkoskakku

Instassa ja Pinterestissä on näkynyt paljon aakkoskakkuja ja numerokakkuja. Kakku on eräänlainen versio nakukakusta, jossa täyte on pursotettu kauniisti kerrosten väliin. Pakkohan sellaista oli päästä kokeilemaan.





Itse päädyin tekemään kakkupohjan porkkanakakusta. Taikina on sama josta teen myös pellillisen porkkanapiirakkaa, mutta tällä kertaa paistoin sen syvässä vuoassa pellin sijaan. Näin sain paksumman levyn joka sain leikattua kahtia. 

Täältä löytyy ohje pohjaan Klik.

Itse tein ensin kirjaimesta kaavan leivinpaperille. Kaavan avulla mittasin minkä kokoisen pohjan tarvitsen. Itse paiston uunipeltiä pienemmässä vuuassa jossa oli korkeat reunat ja puolitin pohjan kahteen kerrokseen. Mutta yhtä hyvin voi paistaa pohjan uunipellillä ja leikata siitä kaksi kerrosta.  Mutta muista tehdä kaava ennen pohjan paistamista. Näin hahmotat kirjaimen koon ja voit päättää missä pohjan paistat. Muista että jos teet pohjasta paksumman, kuten minä. Pitää myös paistoaikaa lisätä. Itse paistoin n.30min. 

Täytteen ja päällisen pursotin Sveitsiläisestä marenkivoikreemistä. Alla resepti:

5 munanvalkuaista
4.5dl sokeria
450g huoneen lämpöistä voita
Appelsiiniaromia muutama tippa

Vatkaa voi ilmavaksi niin että väri muuttuu keltaisesta valkoiseksi. Jos voi on huonosti vatkattu vaikuttaa se kreemin koostumukseen ja makuun. 
Marenkiosa valmistetaan vesihauteen päällä. Kuumenna kattilassa vettä. Mittaa kulhoon (lasi tai metalli) valkuainen ja sokeri. Laita kulho tiiviisti kattilan päälle ja vatkaa sähkövatkaimella kiiltäväksi valkoiseksi vaahdoksi. Vaahto on valmista kun se pitää muotonsa eli saat nostettua pintaa "huippuja" jotka pysyvät siinä. Vesihauteessa ideana on siis se että valkuainen kypsentyy vesihauteen päällä. Valmis valkuaisvaahto vatkataan hyvin jo vaahdotetun voin kanssa. Valmiin kreemin voi maustaa haluamallaan tavalla. Itse maustoin sen muutamalla tipalla appelsiini aromia. Aromin olen ostanut täältä. Tähän käy hyvin myös vanilja-aromi jota saa ihan Prismasta. 
Kreemin pursotusta varten voi valita millaisen pursotuspään (tyllan) itse haluaa. Itselläni oli pyöreä tylla jolla pursotin kreemin. Pursotin ensin pohjan ja nostin sen jääkaappiin jähmettymään. Kun kreemi oli kovettunut, nostin toisen kerroksen siihen päälle. Väliin ripottelin myös pensasmustikoita. Kun toinen kerros oli nostettu päälle pursotin myös sen. Aikataulusyistä nostin kakun yöksi jääkaappiin, porkkanakakkuhan vaan paranee vanhetessa. Pitää vaan muistaa suojata kakku jottei se kuivu. Koristelin kakun vasta ennen tarjoilua.
Koristeluun voi käyttää omaa mielikuvitusta. Tämän tyyppisessä kakussa more is more toimii aina ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kuin ilahdutat minua kommentillasi!